Slik lager du ditt eget magasin eller tidsskrift

For mange nyutdannede journalister kan veien til oppmerksomhet og annerkjennelse gå via en egen publikasjon. Det er ikke så vanskelig å lage sitt eget magasin som man kanskje skulle tro, og her følger en liste over hvordan du kan gå fram for å realisere drømmen om å bli redaktør for ditt eget tidsskrift.

Ha en god idé

Som med så mye annet starter også et magasin med en god ide. Konkurransen om oppmerksomheten er stor, så du må vite hva det er du vil, og ikke minst hvem det er som er målgruppen for magasinert ditt. Hvis du ønsker å lage et magasin for alle som handler om alt mulig, kommer høyst sannsynlig prosjektet ditt til å mislykkes.

Før du går i gang er det noen viktige spørsmål du må svare på. Hvem er magasinet for? Hvem er målgruppen din? Er de unge, gamle, kvinner, menn, dyreelskere, sportsentusiaster, frimerkesamlere? Bor de i byen? På landet? Liker de å reise, spise, drikke, leke, bade? Du må også bestemme deg for hva slag magasin du skal lage. Her lønner det seg å være så presis, og snever, som mulig. Handler magasinet ditt om kunst, bestem deg for hva slags kunst. Er det et reiselivsmagasin du lager, bestem deg for hva slags type reiser du har lyst til å skrive om. Det samme gjelder sport, teknologi, hester … Det er ekstremt sannsynlig at det finnes andre magasiner på markedet som handler om det samme, så du må finne din nisje.

Bestem deg for format. Hva slag magasin skal du lage. Skal det være på papir, på nett eller begge deler? Hvor ofte skal det komme ut? Hvordan har du tenkt å markedsføre det? Skal det koste noe?

Innhold, innhold, innhold

Når du har bestemt deg for hva slags magasin du vil lage, må det fylles med innhold. Primært tekst og bilde. Bildene er det som gir magasinet ditt den viktige stopp-effekten. Det som får potensielle lesere til å slippe det de har i hendene for å plukke opp nettopp ditt magasin. Bildene er blikkfang, de skaper interesse og de sier det som teksten ikke kan si.

Vær litt vågal. Nesten uansett hva magasinet ditt handler om, vil det finnes andre tidsskrift som ligner. Markedet er fult av konkurrenter og du må finne ut hva det er som gjør deg spesiell. Hvorfor skal leserne velge akkurat ditt magasin. Så vær modig, vær annerledes, angrip problemer fra nye, uventede vinkler. Ikke vær redd for å overraske leserne. Lesere setter ofte pris på en overraskelse eller to.

Oppmerksomhet

Det viktigste, og det vanskeligste, er å få solgt produktet. Du trenger oppmerksomhet. Enten fra media, gjennom reklame eller via jungeltelegrafen. Uansett hva du velger er det hardt arbeid som gjelder. Her må du være strategisk og klok. Bruk nettverket ditt, ta kontakt med mennesker som kan hjelpe deg. Kjenner du noen med en interessant blogg, eller mange følgere på Twitter eller Instagram? Be dem legge ut bilder av og lenke til magasinet ditt.

Ikke vær redd for å jobbe hardt, og lykke til!