Ønsker du å studere journalistikk i Norge er mulighetene mange. Før du velger studieretning, og ikke minst studiested, er det noen spørsmål du bør stille deg selv: Hvor ønsker jeg å jobbe? Hva vil jeg jobbe med? Ønsker du å arbeide foran kamera, er det radio som er den store drømmen eller vil du reise verden rundt å skrive om det som opptar deg aller mest?
Videregående utdannelse
Det er mulig å begynne journalistutdannelsen allerede etter ungdomsskolen. Over hele landet finnes det videregående skoler som tilbyr et utdanningsprogram i Medier og kommunikasjon. Dette kan være god ballast å ha med seg videre på veien mot å bli journalist, men det viktigste er likevel hvor man velger å gå videre.
Folkehøgskoler
I Norge står folkehøgskole-kulturen sterkt, og det er ganske vanlig å ta et «friår» på folkehøgskole etter endt videregående. For de som har tenkt seg videre på journalistikkstudie finnes det flere folkehøgskoler med journalistikk-linje. Dette kan være en god start på journalistkarrieren. Her får man en smakebit på hva yrket innebærer og man kan forsøke ut flere journalistiske retninger. På de fleste folkehøgskoler inngår en praksisperiode som en del av studieforløpet.
Høyere utdanning
Den mest anerkjente journalistutdannelsen i Norge får du ved Høgskolen i Volda. Her kan du velge mellom to studieretninger, enten avis og nett eller radio og TV. Flere kjente norske medieprofiler har utdannelsen sin fra Volda, som for eksempel: Thomas Numme, Mah-Rukh Ali, Ingvild Bryn og Guri Solberg. Det er ganske høye karakterkrav for å komme inn på Høgskolen i Volda, men etter endt utdannelse er jobbmulighetene mange.
Ved UiO kan du ta både bachelor og master i journalistikk, og UiB, UiS og universitetet Nord i Bodø har et treårig bachelorprogram i journalistikk. Høgskolen i Oslo og Akershus tilbyr eget bachelor studie i fotojournalistikk, i tillegg til et ordinært bachelor- og masterprogram i journalistikk. Det finnes også bachelorstudier i journalistikk ved Høgskolen i Bergen og Høyskolen Kristiania. Høyskolen Kristiania er en privatskole, så her må du betale for utdannelsen din.
Det kan også være lurt å tenke over hvor man har lyst til å jobbe etter endt studie. Er det for eksempel TV2 som er drømmen, vil Bergen være et naturlig studiested.Utdanningsforløpet er ganske likt ved de fleste institusjoner, og består av både praktisk og teoretisk arbeid. I løpet av bachelorprogrammet er studentene flere uker i praksis i en mediebedrift der de får kjenne litt på hverdagen de fleste journalister møter når de er ferdig utdannet. Studentene vil i løpet av bachelorstudiet tilegne seg kunnskap om: Presseetikk, kildebruk og kildekritikk, pressehistorie, redaksjonelt arbeid, formidling, målgruppetilpasning og sjangerlære.
Journalistikk er en yrkesrettet utdannelse, og når studentene er ferdige skal de kunne arbeide som journalister både i avis, radio, TV og magasiner. Det er også mange journalister som velger å ta seg jobb som kommunikasjonsrådgivere.
Med en utdannelse i journalistikk i ryggen ligger verden åpen, og mulighetene er mange. Her er det bare fantasien og pågangsmotet som setter grenser for hva du kan gjøre. Medievirkeligheten vår er i konstant endring, og det er viktig at morgendagens journalister evner å tenke nytt og ikke er redd for å skape sin egen arbeidsplass.