Fredag 19 Desember 2014
Tekststørrelse
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bloggeren som engasjerer hestejenter i hele landet

E-post Skriv ut PDF

Thea Nilsen (20) og hesten hennes Ronja står bak bloggen TheaOgRonjahest.no. Noen ganger skriver hun om dagligdagse ting, andre ganger kritiserer hun treningsmetoder som skader hestene.

Jeg besøker en selvsikker ung kvinne på arbeidsplassen hennes Nesbyen Hestesenter i Hallingdal. Her har hun jobbet siden høsten 2010 som stallmedarbeider og ridelærer. Den opprinnelige Oslojenta har blogget siden 2008.

En spesiell hestejente

Førsteinntrykket er at Thea er en typisk hestejente. Langt blondt hår og et blidt fjes. Men jeg har sett bloggen hennes og vet at dette er en spesiell hestejente. I bloggen viser hun stor kunnskap og talent om foto, data og skriving, og ikke minst hest.

 

Til tross for hennes unge alder utstråler hun en selvsikkerhet som mange eldre mennesker kan misunne henne. Hun er blid på en uvanlig naturlig måte. Men hun sier at hun liker også å provosere når hun skriver.

Dagbok som deles med andre

Hesten hennes Ronja har hun et spesielt og nært forhold til. Dette velger hun å dele med mange andre hesteinteresserte. For henne er blogging som en dagbok hun deler med andre. Å begynne med blogging var naturlig for henne fordi hun allerede hadde skrevet dagbok i mange år.

 

– Jeg blogger for å dele meninger, opplevelser og erfaringer med andre. I tillegg er det en måte å bli kjent på og reklamere for seg selv.

 

Det finnes også ulike typer blogger forteller hun. Temablogger og bildeblogger er et eksempel. Temabloggene skal ikke være så personlige.

Hun provoserer og inspirerer

I ett innlegg som hun har kalt «Skrik i stillhet» skriver hun: «Først trodde jeg at det var et engangstilfelle at jeg så en topprytter innen dressur gjorde dette. Men så kom det fler og fler, som perler på en snor - rollkur er faktisk blitt ulovlig nå, men det har visst ikke åpnet noen øyne i det hele tatt».

 

Thea forteller at rollkur er når hesten blir påtvunget en unaturlig halsholdning som er skadelig. I kommentarfeltet for dette innlegget får hun nesten bare ros for å ta opp dette tema. 98 kommentarer tilsammen. Det er tydelig at hun fremkaller følelser hos mange. Hun uttrykker åpenbart noe mange tenker, men som er vanskelig å formidle.

 

 

Hun liker å provosere. Hun tar opp saker hun engasjerer seg i. Hun har tilogmed skrevet et innlegg om sexpress på hest.no. Her kritiserer hun ledelsen i hest.no for at de publiserer annonser med reklame for lystpiller.

 

Thea skriver også mye om Ronja og hva de to jobber med sammen. De trener en rideform som heter barokkridning. Det har vært en lang vei for dem begge å komme dit hvor de er i dag.

 

– De yngre på hest.no gir meg ofte tilbakemeldinger om at det er gøy å lese de første bloggene mine, fordi de blir inspirert til å jobbe mot et mål. De ser fremgangen jeg og Ronja har hatt, og ser at det er oppnåelig for dem også, hvis man jobber for det. Jeg liker å være en inspirasjon for andre som drømmer om å komme dit jeg har kommet.

Har fått hatbrev

Når Thea tar opp vanskelige tema er det også mange som blir provosert. Hun går noen ganger på tvers av hva som er tradisjonelt i hesteverden. Stiller spørsmål som kanskje ikke alle liker å høre.

 

– Jeg har fått hatbrev. Men det er gjerne useriøst og usaklig, så jeg tar meg ikke nær av det. Men de aller fleste kommentarer er positive, og det er veldig gøy. Jeg liker å diskutere og oppmuntre folk til å tenke over hva de gjør med hestene sine.

Har angret på noen blogger

Bloggene blir liggende ute for alltid hvis hun selv vil. Thea har angret på noen innlegg, og de har hun slettet. Det er viktig at man ikke skriver om folk man kjenner uten at de er klar over det, og har gått med på at man skriver om dem.

 

– I begynnelsen tenkte jeg nok ikke helt over at alle ville kunne lese det jeg skrev, også de som jeg skrev negativt om. Nå spør jeg alltid de jeg har rundt meg om det er greit at jeg skriver om dem.

 

Det er mange regler å følge for bloggerne på hest.no, men Thea mener at det kan oppsummeres til vanlig folkeskikk. Bloggene blir kontrollert, og lesere rapporterer upassende innhold. Den blir tatt av siden hvis det sies noe upassende. Hun forteller at hun selv aldri har opplevd det. Når det gjelder bildene er det veldig strenge krav.

 

– Du må enten ha tatt bildet selv, eller ha lov til å puplisere det av den som har tatt det.

Bloggingen gjorde skolen lettere

Medier og kommunikasjonslinje ble valget på videregående. Der fikk hun inspirasjon og erfaring med data, bilder og film. Hun tror at erfaringen fra å skrive bloggen gjorde det lettere for henne å mestre skolen.

 

– Det handler bare om mengdetrening når det gjelder skriving og formidling. Jo mer man skriver jo bedre blir man. I tillegg får du et mye mer bevisst forhold til både det du gjør og det du skriver, fordi du blir tvunget til å gå igjennom det flere ganger.

 

Datainteressen var sterk fra hun begynte med dataspill som barn. Da hun begynte å interessere seg for hest brukte hun mye tid på dataspillet «Horseland». Her lærte hun seg html-koding for at hennes sidedesign skulle se bra ut. Bloggingen kombinerer hennes to store interesser data og hest.

Kamera er med overalt

Da jeg gikk inn på bloggen til Thea første gang ble jeg overveldet av de flotte bildene. Nydelige manipulerte bilder også.

 

– Fotointeressen min startet også gjennom hesten. Minidigitalkameraet var med på tur og overalt med hesten. Bilderedigeringen lærte jeg meg også gjennom «Horseland»

 

Nå er minidigitalkameraet for lengst byttet ut med et speilreflekskamera.

Stallen og hestene er inspirasjonen

Det er i stallen hun blir inspirert, mens hun møkker eller steller hestene.

 

– Ofte tenker jeg ut hele bloggen i hodet mens jeg er i stallen, og så skriver jeg det ned når jeg kommer hjem. Før jeg begynte å jobbe på hestesenteret brukte jeg gåturen bort til stallen for å planlegge hva jeg skulle gjøre med hesten den dagen. Så skrev jeg om det på bloggen etterpå. Andre ganger bare bygger det seg opp noe inni meg som jeg må skrive om. Jeg må bare få det ut gjennom fingrene mine og opp på skjermen, jeg klarer ikke å stoppe å skrive.

 

Hun forteller at etter det som skjedde på Utøya fikk hun en sånn trang. Det er kanskje det eneste hun har skrevet som ikke handler om hest. Men da var det noe som måtte ut. Hun hadde flere venner som hun visste var der. Heldigvis kom alle hun kjente fra det i godt behold.

Bilde fra Thea og Ronjas blogg

Det sosiale er viktig

– I begynnelsen var det sosiale veldig viktig for meg. Jeg ble kjent med hestefolk fra hele landet. Vi chattet ofte sammen opp til 30 stykker på msn,- selvfølgelig om hest. Senere møttes vi og dro på besøk til hverandre. Vi holder kontakt fortsatt,- men mest på nettet.

 

Thea sier hun har en fast gruppe som følger henne og leser det hun skriver på omtrent 15 hestejenter. Men etter å ha tatt en titt på innleggene hennes skjønner jeg at hun er beskjeden. Antallet kommentarer viser at antallet tilhengere er mye høyere.

Store besøkertall

Hun har hatt et imponerende antall besøkende på opp til 350 om dagen på bloggen sin. Den dagen jeg treffer henne var det 75 personer som hadde vært inne på bloggen hennes og hun har hatt et totalt besøk på 157 428.

 

– Noen ganger er det rart å tenke på at så mange leser mine personlige tanker, men jeg tenker mest på det etter jeg publiserer.

 

TheaOgRonja har vært nominert til flere priser på hest.no. Årets blogger i 2009, årets bilde- og filmblogger for 2010. Hun vant månedens blogger for august 2010.

Bloggingen tar mye tid

Hun har i de mest aktive bloggeperiodene brukt flere timer hver dag på bloggen og satt gjerne oppe til langt på natt.

 

– Etter at jeg begynte å jobbe på hestesenteret har jeg ikke hatt så mye tid til bloggen, men prøver å komme med noe hver uke.

Thea og Ronja

Drømmebloggen skildrer det perfekte øyeblikkk

Theas drømmeblogg er når hun klarer å skildre harmoni mellom hest og rytter. Det nærmeste hun kommer av det hun har skrevet er «Et øyeblikk». Her beskriver hun med stor innlevelse forholdet sitt til Ronja:

«Det er allerede seint og sola er straks nede. Men jeg vil likevel være med henne. Det er som om hun har en helt egen sirkel rundt seg, jeg må være i den - ellers føles alt galt.»

– Jeg har mer på hjertet

Theas planer for fremtiden er å utvikle seg videre med hesten sin i rideformen barokkridning. Bloggen skal hun selvfølgelig fortsette med.

 

– Jeg har mer på hjertet som jeg ønsker å dele med andre.

 

 

Hits: 2735
Kommentarer (1)Add Comment


busy
Sist oppdatert ( mandag 12. mars 2012 12:33 )  

Trykk her for å hente flere artikler fra samme skribent

Translate

Webjournalisten samarbeider med:

Intervjuer

 

Tar en pause fra favoritt-spillet

Bjørn Georg (22) er en artig kar i fra Nord- Norge. Han studerer psykologi og bruker mye ...

 

Yoga kan forandre livet ditt

Noen mener at kroppen ikke kan trenes hvis ikke sinnet samtidig blir stimulert. Hvis du ...

 

Kjemper seg oppover

Produsere musikk er ingen lett oppgave, men kanskje lettere for noen enn andre. David klat...

 

Gjennom Lisbeths linse

BILDER: DAG OLAV NYMOEN Hun er glad i arkitektur og opptatt av detaljer. Da er hennes ...

 

- Viktig å møtes på midten

Kristian Kolsrud (24) håper på at den positive graffitien kan fortsett å leve.   K...

 

Rockemusikkens ekstremister

Death Metal er en meget spesiell musikksjanger. Død og fordervelse, blod og grusomheter...