Det kan ikke stikkes under en stol at språket er et av journalistenes viktigste verktøy. God språkføring gjør kommunikasjon og historiefortelling enklere. Som med så mye annet, er godt språk et håndverk som kan læres, og her følger noen gode tips og triks som de aller fleste vil kunne ha nytte av.
1. Øvelse gjør mester
For å bli flink til å skrive må du gjøre nettopp det: Skrive! Setter du deg ned og venter på inspirasjon kan du blir sittende fryktelig lenge. Uansett om du er journalist, blogger eller forfatter, eller en kombinasjon av alle, er det viktig at du skriver. Sett deg som mål at du skal skrive et bestemt antall ord hver dag, eller at du skal skrive x-antall artikler hver uke. Det kan oppleves tungt i starten, men gode rutiner er alfa og omega om du skal leve av å skrive. Spesielt om har tenkt å gjøre karriere som freelancer eller blogger.
2. Show, don’t tell
«Vis, ikke fortell». Omtrent alle som skriver har på et eller annet tidspunkt hørt dette uttrykket. Teknikken er brukt av forfattere som Ernest Hemingway (vinner av Nobelprisen i litteratur, jobbet mange år som journalist før han begynte å skrive bøker) og Chuck Palahniuk (forfatteren av Fight Club). Palahniuk har gått så langt som å si at han ønsker å forby verb som: Tenke, tro, mene, ønske, føle, begjære, huske og forstå, til fordel for beskrivelser av lukt, smak, lyd og handling. Når skribenten viser og ikke forteller, vil han aldri skrive at hovedpersonen er sint – i stedet vil han beskrive hovedpersonens handlinger og kroppslige reaksjoner. Han vil skrive om hvordan svetten pipler fram på pannen, hvordan blodårene kommer til syne under huden, hvordan hovedpersonen krysser gulvet med raske, utålmodige skritt … Denne teknikken blir primært brukt for å vekke lesernes nysgjerrighet og for å holde på spenningen i fortellingen eller artikkelen.
3. Ikke spar det viktigste til slutt
I motsetning til en akademisk tekst, der konklusjonen kommer til slutt, vil konklusjonen i en journalistisk tekst ofte komme først. Dette blir gjort for å gripe leseren fra første stund. Lesere er utålmodige vesener, så her gjelder det å holde på oppmerksomheten deres. Går det for lang tid før det skjer noen spennende eller interessant i teksten, faller leserne av.
4. Lær deg (de viktigste) kommareglene
Lær deg kommareglene. Selv om det sjeldent går så galt som i klassikeren: Heng ham, ikke vent til jeg kommer/ Heng ham ikke, vent til jeg kommer – kan det være fint å beherske det mest grunnleggende. I motsetning til for eksempel de danske kommareglene, er de norske kommareglene ganske kompliserte. Her finnes det dessverre ingen mirakelkur, eller enkel vei til målet, det eneste som hjelper er å øve, øve, øve.